Diş Çürükleri

Çürük, dişlerde görülen, genellikle fazla miktarda karbonhidrat alımına ve yetersiz ağız hijyenine bağlı olarak dişlerde bakteri birikimiyle gelişen koyu renkli oyuklara verilen isimdir. Dünyada diş çürüğü yaşamayan insan sayısı oldukça azdır ancak diş çürükleri önlenebilir bir hastalıktır.

Çürük belirtilerinden en dikkat çekeni yemek yerken veya kendiliğinden dişte beliren ağrıdır. Diş minesindeki aşınma sonucu oluşan hassasiyet de bir diğer belirtidir. Diş çürükleri ciddi şekilde ağız kokusuna da sebep olmaktadır. 

Çürük genellikle karbonhidratlı yiyeceklerin tüketilmesi ve sonrasında dişlerin ve ağzın yeterince temizlenmemesi sonucu oluşmaktadır. Şeker, kola ve çikolata gibi yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi sonucu dişlerdeki artıkların temizlenmemesi ciddi bakteri oluşumlarını da beraberinde getirir. Bu bakteriler daha sonra zamanla dişte çürük oluşumuna sebep olacaktır.

Çürük oluşumuna sebep olabilecek risk faktörleri arasında dişlerde çok miktarda plak oluşumu, yüksek karyojenik bakteri oranı, yüksek karbonhidrat alımı ve eksik florür alımı sayılabilmektedir.

Çürük dişler böbrek ve kalp rahatsızlıklarını da tetiklemektedir. Ayrıca dişlerde oluşan çürükler geceleri ciddi şekilde ağrılara sebep olabilir. Bunun sonucunda ise uykusuzluk gibi problemler ortaya çıkabilmektedir.

Doktor randevusu öncesi ağız ve diş bakımı yapılmalı ve dişler doktor muayenesinden önce temizlenmiş olmalıdır.

Çürük teşhisi diğer diş rahatsızlıklarının teşhisine nazaran çok daha kolaydır. Diş çürüklerinin belirlenmesi için fiziki bir muayene ile birlikte hastanın şikayetleri  çoğu zaman yeterli olmaktadır.Gerekli durumlarda alınacak röntgen görüntüsü de teşhisi kolaylaştırır.

Çürük tedavisi, çürük seviyesine göre değişmektedir. Sadece minede deformasyona yol açmış olan küçük çaplı çürükler temizlenerek dolgu ile gerekli tedavi gerçekleştirilebilmektedir. Ancak çürük ilerlemiş ve diş yapısını ile birlikte sinirleri de ciddi şekilde etkilemiş ise kanal tedavisi uygulanmalıdır. Daha ciddi durumlarda ise dişin çekilmesi gerekmektedir.

Çürük oluşumunu engellemek mümkündür. Bunun için karbonhidrat tüketimine dikkat edilmelidir. Özellikle şekerli ve yapışkan içerikli yiyecekler ve içecekler tüketildikten sonra ağız ve diş bakımı aksatılmadan gerçekleştirilmeli, dişler iyice temizlenmelidir.

Buna ilave olarak özellikle birbirine komşu dişlerin kontakt yüzeylerinde gelişen “ arayüz çürüğü ” riski yüksek olan bireylerde mutlaka diş ipi kullanımı teşvik edilmelidir.

İlgili Uzmanlarımız



İlgili Uzmanlarımız
Dt.Sabri Cengiz TOLUNGÜÇ
(Diş Hekimi)

Dt. Mehmet KOLKIRAN
(Diş Hekimi)

İlgili Branşlar



İlgili Branşlar
Diş Hekimliği

SAĞLIĞINIZI YAKINDAN TAKİP EDİN!